Temon Kooistra

Digitale transformaties
menselijk maken

Wat niet wordt opgemerkt, gaat ongezien voorbij. Zichtbaarheid is belangrijk. Het is een voorwaarde om aandacht te krijgen, interesse te wekken en effect te sorteren. En daar ligt meteen de uitdaging. Want val maar eens op te midden van de informatie-overload die jouw doelgroep te verhapstukken heeft. Het lijkt toch bijna onmogelijk om impact te hebben?

Ik ben die uitdaging al vaak met succes aangegaan. Zowel in de profit- als non-profitsector, waar ik het optimaliseren van de online dienstverlening ondersteunde. Hoe ik dat aanpak? Allereerst door jouw boodschap messcherp te krijgen. En vervolgens door een contentstrategie op te stellen die bij je past. Daarna is het zaak om de juiste kanalen te benutten om jouw doelgroep met heldere, aansprekende content te bereiken. Offline en vooral ook online. Om dat laatste kun je natuurlijk niet langer heen als je een effectieve voorlichtings- of marketingcampagne wilt voeren. ‘Customer excellence’ is ook online hét sleutelwoord.

Ook binnen organisaties wordt steeds meer online (samen)gewerkt. Via intranet bijvoorbeeld, of met digitale tools om te vergaderen, kennis te delen of projecten te managen. Juist als binnen organisaties de ‘digitale toolbox’ wordt opgetrokken, zorg ik ervoor dat medewerkers die instrumenten ook echt gaan gebruiken. Want vaak wordt dat verkeerd aangepakt. ‘De techniek werkt, nu de mensen nog’, hoor je de ict’ers dan zeggen. Tja, met zo’n (a-)sociale aanpak gaat het dus niet werken …

Als je weet dat 70% van de SharePoint-implementaties grotendeels mislukt – vooral omdat mensen er niet in mee willen of kunnen gaan – dan weet je ook dat adoptie van je sociale platform een succesbepaler is. Ik laat medewerkers het platform omarmen met een doordacht adoptie-programma en een slimmere toepassing van het platform. Zo ga jij bij die 30% horen waar het wél lukt en waar een geëngageerde online community ontstaat!

Om met social media succes te hebben, moet je ook zelf ‘social’ zijn. Kennis delen, waarde leveren, mensen echt betrekken in de zaken jij (en zij!) belangrijk vinden. In die wereld voel ik me thuis. En ik kan je daar in meenemen door je te coachen en met je samen te werken. Samen ontdekken wat er leeft, je voelsprieten leren uitzetten, om feedback durven vragen als je twijfelt, met je online-achterban oplossingen bedenken of online samenwerken. Ik wil ervoor zorgen dat je het communicatie- en collaboratieproces efficiënt inricht. Maar ook dat je intuïtief de juiste dingen doet, met je voelsprieten gericht op emoties, verhoudingen en onderstromen.

Of ik jou en de mensen met wie je werkt die ontwikkeling kan laten doormaken? Vast wel! Dus laten we dat samen gaan ontdekken.


Met mijn bedrijf #Mindingyourbusiness ben ik al netwerkpartner verbonden aan het team van Donkey Performance.

#Mindingyourbusiness gaat voor de kracht van diversiteit en samenwerking. Expertpartner in de ontwikkeling van Mens, Merk & Werk.