Stop met commanderen

Dat een bedrijf zich langzaam van ‘good to great’ kan ontwikkelen, weet ik sinds Jim Collins er zijn beroemde boek over schreef. Maar dat je met een paar simpele ingrepen en relatief snel van ‘worst to first’ kunt groeien, dat wist ik nog niet.

Totdat David Marquet liet zien hoe dat moest.

David Marquet

Nadat Marquet het bevel kreeg over de USS Santa Fe, een nucleaire onderzeeër, kostte het hem 2 jaar om dit zwaar onderpresterende schip naar de top te brengen. De Santa Fe werd het best presterende schip in de Amerikaanse marine-geschiedenis.

Hoe? Simpelweg door te stoppen met commanderen. Hij liet niet langer de informatie (die zich onder in de organisatie bevindt) naar boven brengen (waar autoriteit wordt uitgeoefend en besluiten vallen). Maar hij draaide het om. Hij liet autoriteit afdalen naar de plaats waar de informatie zich bevond.

Marquet was een leider die geen volgers wilde. Hij wilde juist leiders creëren. Zijn bemanningsleden waren heel goed in staat zichzelf aan te sturen. Hij liet ze ‘in control’ zijn, waardoor ze in zichzelf gingen geloven. Hij maakte ze bewust van hun eigen potentieel en onderstreepte ieders meerwaarde op het schip.

En daar ging iedereen zich naar gedragen.

Alleen over het afvuren van de kernraketten (16 Poseidon-raketten met elk 14 kernkoppen) wilde hij nog zelf beslissen. De verantwoordelijkheid voor het doden van mensen kon hij niet bij een ander neerleggen, vond hij.

Wat natuurlijk reuze sympathiek is van zo’n duikbootbaas.

Geniet van je dag.

Ruud

Elke week mijn blog ontvangen? Onze MailChimp bezorgt ze graag!